Priser:


                                                      Språngavgift        45-dygn 

Ängvaktarns Precious         2500kr               4000kr

Ängvaktarns Morris Man             4000kr                    -

Ängvaktarns Royal Touch            4000kr                    -

Celton Tarian                                   4000kr                    -  



Uppstallning:

                             Sto - 100 kr/dygn 

                                  Sto med föl - 150 kr/dygn 


Bokningsavgift:   500 Kr



    Eventuella vetrinär kostnader tillkommer. 


Samtliga priser är ex moms. 



 

En lyckad fölning...

- Se till att övervaka fölningen! De allra flesta fölningar där fölungen dör skulle ha kunnat undvikas om någon hade varit närvarande. Det kan räcka med att hjälpa till att öppna fostersäcken eller kunna ringa efter veterinären om något går snett...

De flesta fölningar sker nattetid och vaknätterna kan ibland bli både långa och många. Det finns idag flera olika hjälpmedel för övervakning, t.ex. övervakningskameror, svettdetektorer och olika fölningslarm. Ett smidigt sätt att ta reda på om fölningen är nära förestående är ett enkelt mjölktest. Mjölktestet ger utslag på kalkhalten i stoets mjölk, vilken stiger drastiskt inom 24 timmar före fölningen. Testet är lätt att utföra. 

- Se till att fölet får i sig tillräckligt med råmjölk! Ha en lämplig nappflaska till hands - att kunna mjölka ur stoet och få i fölungen lite mjölk tämligen omgående är mycket värdefullt. Det räcker ofta med en liten mängd för att fölet ska piggna till och orka komma upp och äta självt! Råmjölkens kvalitet kan mätas med hjälp av en colostrometer/refraktometer och om man misstänker att fölet inte fått tillräckligt med antikroppar via råmjölken kan fölets antikroppshalt kontrolleras geom ett blodprov.  

- Motionera Ditt sto efter fölningen!  Oavsett om Du tänker betäcka om ditt sto eller ej mår hon bra av att få röra på sig för att livmodern ska dra ihop sig ordentligt. Dagen efter fölningen kan stoet gärna få komma ut en liten stund utan fölungen. Longera eller spring gärna med stoet - några minuter räcker! Upprepa proceduren under de första dagarna. Självklart ska sto och föl även få gå ut tillsammans!

 
 
 
 
 
 
Ängvaktarns Precious KWPB 53
Ängvaktarns Morris Man KWB 199
Ängvaktarns Royal Touch
Jag har en fråga...?
 
 
 
 
JA
NEJ
 
JA
 
 

Bokning av Hingst! 

fyll i formuläret nedan för bokning av hingst. 

Att få stoet dräktigt..

För att stoet ska få bästa möjliga chans att bli dräktigt, finns det några
saker att tänka på...

 - Det är bra om stoet fällt vinterpälsen och haft åtminstone en ordentlig brunst på våren innan hon kommer till oss. Den första brunsten på året är ofta långdragen och inte lämplig att betäcka på.  Solljus och grönbete är gynnsamt för att få igång brunsterna på våren!


- Låt gärna stoet lägga på sig lite överhull. Det är ofta svårare att få tunna ston dräktiga - lagom är bäst!

- Låt inte ston gå ihop med hingstiga vallacker!  Vallacker renar sig inte på samma sätt som hingstar som har en regelbunden sädestömning. När en vallack betäcker ett sto, kan stoets livmoder därför bli infekterad. Infektionen upptäcks ofta inte förrän man försöker få stoet dräktigt.

- Berätta gärna för oss om stoet har haft föl tidigare och hur betäckningen då fungerat!


- Om Ditt sto fölat, motionera henne gärna efter fölningen!